Harmoni Barn

Barnen är framtiden.

Bra saker att skaffa hem till första barnet

Är du första gångs förälder så finns det en hel del saker du bör skaffa hem! Här nedan får du bra tips på en del av de saker som kan vara bra att ha hemma.

Babykläder

Babykläder är roliga att shoppa, men fastna inte så mycket för det som är sött att du glömmer babyklädernas primära ledord: komfort och lätthet. Leta efter mjuka, rymliga, hållbara kläder som tål många tvättar.

Se till att även köpa kläder efter vad det är för tid på året. Om det är vinter så är det ett måste med varma kläder och tunnare kläder för sommaren.

Råd till föräldrar om klädegenskaper som kan göra det lättare att klä en nyfödd. Leta efter kläder som:

  • Knäpper eller drar dragkedja hela vägen fram, istället för bak, och knäpper ner båda benen, vilket gör det lättare att byta blöjor
  • Är fri från band eller snören som kan lossna, knyta sig eller lindas runt ditt barns hals
  • Är gjorda av stretchiga tyger och sitter inte tätt runt ditt barns armar, ben eller hals
  • Har ärmar tillräckligt lösa för att din hand ska passa inuti (vilket gör det lättare att trycka/dra igenom bebisens armar)

För sömnen

För säker och god sömn behöver du:

Spjälsäng och spjälsängsmadrass: Du kan lägga ditt barn i en spjälsäng från dag ett.  Trots det kommer du sannolikt att vilja flytta ditt barn till en spjälsäng i full storlek så småningom, så det är bra att köpa en, såväl som en pålitlig spjälsängsmadrass i förväg.

Sängkläder: Du kommer att se massor av snygga sängkläder i babybutiker, men allt du egentligen behöver är tre till fem påslakan och kanske en tvättbar bäddmadrass eller två. (Du vill ha en extra för byten mitt i natten.) 

Babymonitor: Babymonitorer låter dig hålla koll på ditt barn när du är i ett annat rum eller till och med borta från hemmet. Du kan välja en grundläggande ljudmodell eller en dyrare video- eller bärbar monitor. 

Blöjor

Spädbarn använder upp till 12 blöjor om dagen, medan genomsnittet för småbarn är åtta dagliga blöjor. För effektivt blöjbyte behöver du:

Blöjor: Oavsett om du använder tyg, engångsartiklar eller båda, kommer din bebis förmodligen att gå igenom 10 till 12 blöjor om dagen i början, så planera därefter med ett lager av de bästa blöjorna för din familj. 

Blöjehink: En pålitlig blöjhink hjälper till att hålla ditt hus fri från odör. Vissa märken fungerar för tyg- eller engångsblöjor.

Babyservetter: Babyservetter är gjorda av polyester, bomull, trä, bambu eller rayonfibrer och är avsedda för engångsbruk. De säljs ofta i förpackningar med dispenser för att göra det lättare att använda dem. Oparfymerade våtservetter kan vara mindre irriterande för ditt barns hud, liksom återanvändbara våtservetter, som är gjorda av tvättbart tyg.

Blöjeutslagskräm: Du vill också ha en bra blöjutslagskräm till hands, antingen för att förhindra blöjutslag eller för att hantera dem när de uppstår.

Skötväska: En skötväska som är stor nog att bära blöjor, våtservetter, ett extra ombyte av kläder för ditt barn, flaskor (om du använder dem) och mer kan göra utflykter mindre komplicerade. 

Skötbord eller skötunderlägg: Du kommer att byta många blöjor, och ett fristående skötbord eller skötunderlag kan göra detta mycket bekvämare. 

Barnutrustning

Du behöver åtminstone ett sätt att ta med dig ditt barn på utflykter, oavsett om det är i en bärsele, en barnvagn eller en bilbarnstol med avtagbar bärsele. Här är vad du behöver för att hålla din bebis säker och nära dig när den är vaken:

Bilbarnstol: En säker bilbarnstol är obligatorisk, men du kan välja mellan en bilbarnstol eller en konvertibel bilbarnstol för din nyfödda. 

Bärsele: Att bära ditt barn i en bärsele eller bärsele innebär att din lilla kommer att krypa nära dig, och du har två fria händer att göra allt annat.

Barnvagn: Du behöver ett enkelt sätt att ta med ditt barn ut och gå. Vill du ha en bra vardagsvagn? En lättviktsvagn som fälls ihop kompakt? En dubbelvagn för två små i åldern? Eller kanske en joggingvagn för långa promenader eller joggingturer med din bebis? Att välja rätt barnvagn kan göra ditt liv mycket enklare. 

15 Jan 2023