Harmoni Barn

Barnen är framtiden.

Välja rätt skor till barn

Barns fötter, de växer ofta i en rasande fart. Faktiskt en massa millimeter varje år. Man räknar på att barns fötter växer så här fort:

1-2 års ålder drygt 20 mm/år
2-3 års ålder ca 15 mm/år
3-11 års ålder ca 10 mm/år

Ibland kan det även vara så att foten växer oregelbundet. Det är extremt viktigt att barnen får rätt skostorlek. Enklast att få fram rätt storlek är att mäta fötterna, men även skorna. Det bör även finnas en så kallad gångmån i skorna, eftersom att när barn går, så rör sig foten cirka 5 mm framåt i varje steg. Sedan kan barnskor för tjejer och killar skilja sig lite åt.

Mäta barns fötter

Ett enkelt sätt att mäta fötterna på ett barn är att lägga ett papper intill en vägg och placera foten över pappret, med hälen intill väggen. Rita ett streck framför den längsta tån och mät sedan hur långt pappret är fram till strecket. Barnet måste stå rakt när detta görs. Mät båda fötterna eftersom de kan vara olika stora. 

När är det dags för första paret med skor?

För att hitta rätt barnskor så bör du gå efter tabell så väl som mätning av fötterna. Det är viktigt att de har rätt storlek eller lite större. När barnet börjar gå på egen hand, ja då är det även dags för det första paret med skor. Dessa bör vara lätta och platta och gärna med en slät sula, så att de inte fastnar mot marken så barnet trillar. 

10 Feb 2020