Harmoni Barn

Barnen är framtiden.

Sälja fakturor, hur funkar det?

Till att börja med vill jag med bestämdhet förklara att det inte alls är företag som går dåligt som säljer fakturor. Det är en myt, och inget kan vara mer felaktigt. Det finns gott om företag som säljer fakturor och det gäller både stora välkända företag och småfirmor. Men varför vill man då sälja sina fakturor kanske ni undrar? Jo, det finns tillfällen då ens intäkter och ens utgifter haltar lite grand, utgifterna ska ut innan inkomsterna har kommit in och det är då det är bra att man kan anlita ett factoringföretag som kan hjälpa till.  

Ett scenario från verkligheten

Såhär kan det se ut:

  • Du har sålt till artiklar för 1000 kronor till 100 kunder, de har fått sin faktura och har en betalningstid på 14 dagar.
  • Du har fått en räkning på 50 000 som förfaller 8 dagar innan dag 14, som är den dag dina kunder ska betala och du står således med en räkning du inte kan betala trots att du har kundfordringar som innebär att du egentligen har mer pengar än du behöver för fakturan, men inte i tid.

Det är nu du väljer att sälja några av dina fakturor, du kontaktar en firma som köper fakturor och de gör en kreditkoll, sedan skriver ni ett avtal och så fort det är klart så får du pengar av dem. De skickar nu ut nya fakturor till dina kunder, de ändrar inga villkor eller lägger till kostnader utan ändrar enbart betalningsmottagare. Dina kunder får alltså inga som helst negativa upplevelser av detta och du kan betala dina räkningar i tid, utan att låna pengar av en bank. 

1 Jun 2017